Dopravný podnik mesta Prešov prevzal päť nových mestských autobusov od Karosy

16.01.2005 Celý región

Dovedna päť nízkopodlažných mestských autobusov prevzali 7. januára predstavitelia mesta Prešov a Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), a. s. , od zástupco...
Dovedna päť nízkopodlažných mestských autobusov prevzali 7. januára predstavitelia mesta Prešov a Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), a. s. , od zástupcov výrobcu vozidiel, českej firmy Karosa, a. s, Vysoké Mýto. Transakcia sa uskutočnila minulý rok na základe výsledkov výberového konania a celý obchod vyšiel DPMP aj s DPH na 51,5 milióna Sk.

Dva autobusy dlhé 12 metrov a tri kĺbové o dĺžke 18 metrov boli vystavené pred prešovskou radnicou, aby si ich mohla verejnosť obhliadnuť.
Podľa riaditeľa DPMP Petra Janusa je zmyslom tejto investície \"obnova vozidlového parku, ktorý máme u autobusov v priemernom veku desať celé tri roka\". Pripomenul, že v roku 2004 nakupovali poslednýkrát aj s pomocou štátnej dotácie. Išlo o čiastku 35 miliónov Sk. Keďže DPMP má s Karosou podpísaný kontrakt dodávok vozidiel na päť rokov, Janus povedal, že \"budeme musieť hľadať spôsoby, ako nájsť financie a zdroje na to, aby sme mohli obnovovať nielen autobusy, ale aj trolejbusy\". Reálna ročná potreba, vychádzajúca hlavne z veku vozidlového parku. sú štyri až päť autobusov a dva-tri trolejbusy.
Dodané vozidlá majú najmodernejšiu antikoróznu povrchovú úpravu a vyhovujú najprísnejším exhalačným normám. Ich hlavnou prednosťou z hľadiska cestujúcej verejnosti je bezproblémový nástup a výstup.
Obchodný riaditeľ Petr Rusek pri tejto príležitosti v Prešove zdôraznil, že trh v SR, kde dosiahli v roku 2004 asi 60-percentný podiel, je veľmi strategický. Karosa vyrobila a predala v roku 1700 vozidiel, z nich do SR putovalo 170 kusov. Tri kĺbové v Prešove sú medzi prvými, ktoré budú v mestskej doprave v SR využívané.
(jj)
 

Vyberte región

mark